петак, 28. фебруар 2014.

Saveti u vezi sporta

Sportom se bavim oko 13 godina.
Naravno, imala sam i pauze. Razlog tih pauza je ustvari bila zasićenost jer nisam kombinovala više vrsta sportova, već 2-3.
Takođe sam upoznata sa problematikom ishrane i to koliko su sport, emocije povezane sa njom.
Svakako, loša navika u ishrani, brz način života koji doprinosi unošenju brze hrane, a manje kuvane što je loše.
Upućena u sve vrste sportova, navešću Vam neke koje ja praktikujem, kombinujem, a prvenstveno opisati ih:
1. Functional (kondicioni trening)
Trening na kome se razvija snaga, izdržljivost, poboljšava balans i core. Sve to se postiže uz pomoć raznih rekvizita poput TRX-a, TRX RIP-a, BOSSU balansera, konopca za penjanje, battle rope-a, slobodnih tegova, ekspandera, pilates lopti i mnogih drugih. Trening je visokog inteziteta, ali može se prilagoditi svima i preporučuje se svima.
2. HIIT – High Intesity Interval Training
Kao što i sam naziv govori – visoko intezivni trening – trening za razvoj izdržljivosti i snage. Koristi se intervalni metod, odnosno rade se vežbe na zadato vreme. Vežbe sa kojima ćete se susresti na ovakvom treningu su kombinacije skokova, sprinteva, burpee-a, iskoraka, čučnjeva.
3. New Shape
Program namenjen osobama koje žele da izgube višak kilograma. Pored samog treninga, uglavnom, u svakom klubu ćete dobiti i savete u vezi sa pravilnom ishranom kao i pomoć lekara i stručnjaka iz te oblasti. Trening je srednjeg inteziteta i takođe dobar za osobe koje tek kreću sa fizičkom aktivnošću kao priprema za intezivnije programe.
4. Joga
Ima za cilj jedinstvo uma, tela i duha. Ona nam pomaže da osvestimo svoje držanje i pokrete. Joga nas čini razgibanijim, pokretljivim i omogućava nam da se opustimo čak i u veoma stresnim situacijama. Sopstvena težina koristi se kao glavno opterećenje. Akcenat se stavlja na prelaze iz jednog stava / položaja u drugi.
5. Pilates
Sastav vežbi istezanja i snage, jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje tela, daje nam gipkost i ravnotežu. Oslobađa bolove u leđima, pomaže oporavku posle povreda i sprečava ponavljanje povreda. Pilates uključuje čitavo telo i osobi koja vežba omogućava napredak.
6. Body Forming
Body Forming je aerobik srednjeg inteziteta i namenjen je zdravim ženama svih starosnih dobi. Ubrzava sagorevanje masnih naslaga i vraća dobru kondiciju jer sadrži aerobni deo treninga. Oblikuje telo i sve mišićne grupe. Od rekvizita se koriste lopte i tegići.
7. Teretana
Već su svi upoznati sa njom, a ja je lično izbegavam.
8. Plivanje
Po meni jedan od najzdravijih sportova, najkompletnija telesna vežba. Plivanje će Vam pomoći da kontrolišete svoju težinu tela i omogućava Vam poboljšanje celokupne koordinacije tela. U vodi sagorevate dvostruko više kalorija nego vežbama na suvom, a pola sata u vodi je kao dva sata vežbanja na suvom. Obzirom na veći otpor koji prilikom vežbanja pruža voda – zaštićeniji ste od povreda dok vežbate. Pošto su Vaši mišići okruženi vodom - dok trenirate na ovaj način istovremeno upražnjavate i hidromasažu. Vežbanje u vodi jača mišićnu masu i omogućava veću fleksibilnost tela. Plivanje će Vam omogućiti kompletno zdravlje tela: - jake kosti i mišiće - zdravo srce, pluća i vene - pospešuje koordinaciju, balans, držanje i fleksibilnost - smanjuje rizik od prekomerne težine - smanjuje rizike od kasnijeg razvoja srčanih oboljenja, karcinoma i diabetesa (tipa 2, po nekim istraživanjima, je u zabrinjavajućem porastu kod adolescenata).
9. Brzi hod
Donosi brojne dobrobiti za celokupno zdravlje. Ujedno se radi i o najjeftinijem načinu telesne aktivnosti. Već nakon 30 minuta hoda umerene brzine dolazi do značajnog poboljšanja ukupnoga zdravstvenog stanja organizma i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stoga, koristite stepenice umjesto lifta, izađite iz javnog prevoza stanicu ranije ili auto parkirajte nekoliko stotina metara od posla, te na taj način iskoristite svoju priliku za hodanje. Najbolje je ako možete pronaći vremena za brzo šetanje u prirodi, a leti na plaži. Razgledajući prirodu, vodu odmorićete dušu i telo.
10. Trčanje
Trčanje je još jedna od aktivnosti koja može unaprediti Vaše zdravlje. Samo neke od zdravstvenih dobrobiti redovnog trčanja su: unapređenje srčano i disajnog sistema, smanjenje krvnog pritiska, povećanje nivoa HDL holesterola (tzv. dobrog holesterola), unapređenje metabolizma, glukoze, povećanje gustine kostiju. Zbog navedenih dobrobiti, osobe koje redovno trče imaju manji rizik obolevanja od hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa itd. Svakako treba spomenuti da redovno trčanje može doprineti u prevenciji i sprečavanju gojaznosti.
Evo nekoliko praktičnih saveta za trčanje:
1. Prvih 5-7 minuta trčite niskim intenzitetom. Organizmu je potrebno nekoliko minuta da bi se zagrejao i prilagodio na povećano opterećenje.
2. Ako ste početnik, zadajte sebi realan i dohvatljiv cilj. Možete početi tako da u aktivnosti provedete 15 min. i to na način da 1 min. trčite, a zatim 1 min. hodate. Kada, nakon 2 do 3 dana osetite da su Vam se poboljšale sposobnosti i da se povećala izdržljivost, možete postepeno produžiti ukupno vreme provedeno u aktivnosti (npr. 20-25 minuta), a pri tome skratiti intervale u kojima hodate.
3. Koristite odgovarajuće patike za trčanje, koje amortizuju i ublažavaju opterećenja na zglobove nogu.
4. Izbegavajte trčanje po asfaltu. Trčanje po mekšim podlogama manje opterećuje naše zglobove, pa zbog toga radije trčite po travi ili zemljanom putu uz stazu za šetanje. Kako trčanje aktivira naš disajni sistem i povećava potrebu za kiseonikom, nije poželjno da se odvija uz saobraćajnice gde je vazduh zasićen smogom.
5. Trčati se može i u zimskim mesecima, posebno u danima kad nije jako hladno. No, onda je potrebna topla odeća, a kapa i rukavice su obavezna dodatna oprema.
6. Ako se niste dugo bavili nikakvom fizičkom aktivnošću ili osećate određene telesne tegobe, bilo bi dobro da se pre početka vežbanja posavetujete sa svojim lekarom.

Što se mene tiče, ja upražnjavam bzi hod, HIIT, kondicioni trening, trčanje (u prirodi ili pored nje), Body Forming, plivanje, Tae Bo, ples, a ponekad i Pilates. Nakon svakog treninga odvojim 15-ak min. za jogu i istezanje mišića jer je to JAKO važno. Time vraćam svoj organizam u prvobitno stanje, opuštam ga. Ne moram da brinem oko ishrane jer sam već uvela svoj način kada i šta ću jesti. Slušam svoj organizam, ne odbacujem ništa iz ishrane, samo umereno i u određeno doba jedem određenu vrstu hrane – kuvane, a vama koji niste sigurni da li se zdravo hranite ili imate problem sa gojaznošću - ne držite nikakve dijete, već pronađite na internetu: "Hrono Ishrana".
U toku treninga OBAVEZNO pijem vodu, ne jedem sat vremena pred trening, a nakon treninga popijem toplu čokoladu ili pojedem nešto slatko, npr. bananu.

SVAKA fizička aktivnost poboljšava naše raspoloženje i pomaže nam da bolje i zdravije spavamo. Takođe, optimističniji smo i ostaje nam više energije za obavljanje svakodnevnih poslova.
I još da napomenem, voda je NEOPHODNA radi detoksikacije organizma i što je više pijete - više ćete je izbacivati.
Najveća greška koju ljudi prave je što, ubeđeni da im organizam zadržava višak vode smanjuju njen unos, ne znajući da je upravo unošenje velike količine tečnosti jedino rešenje tog problema. Dakle, potrudite se da dnevno unesete 2L čiste vode.

Нема коментара:

Постави коментар