среда, 19. фебруар 2014.

Racionalno i iracionalno razmišljanje

Nase emocionalno stanje u velikoj meri zavisi od načina na koji sagledavamo svoj život i stvari koje nam se dešavaju. Stav koji zauzimamo prema sebi, drugim ljudima i životnim okolnostima utiče na to kako ćemo se osećati.

Ako sopstvenim (IRACIONALNIM) mišljenjem sebe uvodimo u patnju, utučenost, bes i druge NEZDRAVE EMOCIJE, važno je pažljivo sagledati šta je to u našem mišljenju iracionalno i uložiti napore da ga pretočimo u RACIONALNO koje će nas voditi zdravim emocijama.

Ono što je ohrabrujuće jeste činjenica da ako nezdrave emocije proizilaze iz našeg mišljenja, mi možemo odabrati kako ćemo razmišljati i kako ćemo se u skladu sa tim osećati.

Ukratko, mi sami smo glavni akteri u stvaranju sopstvenih emocija. Uviđanjem sopstvenog iracionalnog načina rezonovanja i nastojanja da zauzmemo racionalni stav, omogućava nam da se bolje osećamo u vezi sebe samih, drugih i uslova u kojima živimo (čak i kada oni nisu onakvi kakvi bi mi želleli da budu).

Ako smo iskreni prema sebi, uvidećemo da kad god neki loš događaj smatramo užasnim, mi u stvari mislimo da on NE sme i NE treba da postoji!

Ne samo da postojanje tog događaja smatramo nepoželjnim, već mislimo da život NIJE SMEO da nam ga nametne!

Ne mislimo da bi bilo bolje da ovaj događaj ne postoji zato što je neugodan , već smatramo da on apsolutno NE SME da postoji!

Razmišljanje u terminima : MORA i NE SME je nerealno i nelogično i košta nas mnogo patnje, besa, utučenosti.

Zbog toga se treba okanuti zahteva : TREBAM, MORAM, NE SMEM i silnog užasavanja nad stvarima za koje smo sebe ubedili da ne smeju da se dešavaju.

Život je sačinjen od lepih i manje lepih stvari.

One koje nam se ne dopadaju, nastojmo da ih promenimo!

To će nam sigurno lakše poći za rukom ukoliko mislimo RACIONALNO tj. ako prihvatimo činjenicu da se loše stvari dešavaju iako nam se to ne dopada.

U onoj meri u kojoj razmišljamo racionalno, imaćemo i moći ćemo da menjamo stvari koje se suprotstavljaju našim ciljevima ili ukoliko uvidimo da ne možemo da ih promenimo, onda ćemo ih prihvatiti bez silnog kukanja i užasavanja nad njima.

Нема коментара:

Постави коментар