субота, 20. децембар 2014.

Kroz greške se ponajviše i razvijamo



Radost je naš unutrašnji sistem vođenja. Naša lična unutrašnja povratna informacija. Ako smo uzbuđeni, srećni i radosni, tada postoji velika verovatnoća da smo na pravom putu i da živimo u skladu sa svojom ličnom istinom. Ako osećamo tugu ili nezadovoljstvo - tada verovatno nije tako.
Kada smo u stanju radosti ili sreće, pravilno i postupamo. Treba uvek prvo obratiti pažnju na to kako se osećamo i da nam kompas uvek pokazuje prema radosti. Naša je sreća u svakom trenutku ključ za privlačenje još veće sreće u budućnosti.

Osim tih unutrašnjih povratnih informacija, mi neprestano primamo spoljne povratne informacije. One dolaze u mnoštvu oblika. Sastoje se od suptilnih i malo konkretnijih signala koje dobijamo od drugih ljudi, situacija i događaja u svom životu.

Svakako ste doživeli trenutak kad Vam se učini da se sve poklapa, da Vam sve dolazi lako i bez napora. Osećate da u svojim postupcima i poduhvatima imate potporu.
To su spoljne povratne informacije koje nam govore da smo na pravom putu.
Suprotno tome, postoje razdoblja kad se svuda susrećemo sa otporom i kao da ništa ne ide kako treba, koliko god se trudili. Tako nam svemir pruža spoljne povratne informacije da bi nas zaštitio i dao nam do znanja da smo skrenuli sa pravog puta.

Plivamo uzvodno i borimo se protiv struje. Ti tzv. sistemi unutrašnjih i spoljnih povratnih informacija pokazuju nam kada smo na pravom, a kad na pogrešnom putu. Jednostavno, treba samo obraćati pažnju na ono što nam govore. Ako im to dopustimo - uvek će nas voditi.
Svakako, u životu će nam ponekad dolaziti trenuci tuge, bola i patnje. To je prirodna plima i oseka života, a kad ne bi bilo tuge, ne bismo znali ceniti radost.
Kad ne bi bilo tame, ne bismo znali ceniti svetlost.
Bolna razdoblja često su prilike za emocionalni i duhovni razvoj. Mogu nam pružiti itekako potreban smisleni okvir i pomoći nam pružajući nam mogućnost suprotstavljanja i poređenja kako bismo prepoznali i cenili mnoštvo blagoslova u svom životu.

Razumljivo je da je teže zadržati pozitivne misli i osećaje kad se suočavamo sa patnjom i tamom. Treba samo biti svestan da SVI mi imamo mogućnost izbora u pogledu toga kako ćemo reagovati na neku situaciju ili je doživeti.

U našem životu zapravo nema "dobrih" ili "loših" događaja. Mi samo gajimo unapred određene ideje i opažanja o nekim stvarima zbog kojih one i postaju "dobre" ili "loše".
SVE što nam se događa u životu pruža nam mogućnost svojevrsnog rasta.

SVAKI naizgled negativan događaj ujedno može postati temelj nečeg prekrasnog i korisnog.
:-)










Нема коментара:

Постави коментар