понедељак, 09. фебруар 2015.

Kratke rečenice kao MELEM za dušu

Ne treba mnogo pameti da bismo shvatili kako reči koje izgovorimo imaju ogromnu težinu. Reči utiču na misli, osećanja, radnje i stanja uma. Čak i male rečenice često imaju veliko značenje.
Razmislite o tome...
Bilo da želimo posao iz snova, poboljšamo prijateljstvo, sačuvamo vezu, brak itd., reči koje izgovaramo mogu da naprave veliku razliku. Najjednostavnije male rečenice, koje uzimamo zdravo za gotovo, imaju moć da povrede ili izleče, inspirišu ili obeshrabre, pomognu ili odmognu.

Evo liste kratkih rečenica koje mogu imati veoma pozitivan uticaj, pa ih stoga trebamo i češće izgovarati:
Opraštam ti. Svi mi zgrešimo ponekad. Nenamerno, možemo povrediti naše prijatelje, decu, saradnike… Oproštaj isceljuje srca i uklanja osećaj krivice.

Volim te. Verovatno najveća od svih izjava. ISKRENA rečenica "Volim te" jednostavno nema konkurenciju. Ova rečenica odražava najčistiji, najprirodniji poklon poznat čovečanstvu - ljubav. Jedina stvar koja pobeđuje "Volim te" jeste proaktivno pokazivanje te ljubavi.

Pogrešio sam, izvini. Retko šta može da navede na praštanje poput iskrenog i hrabrog priznanja da smo pogrešili. Kada je neko povređen, prošlost se ne može promeniti. Ipak, priznavanje i kajanje zbog bola koju smo naneli vodi ka boljoj budućnosti. 

Izgledaš lepo. Kada se osećamo ružno, spolja ili iznutra, ništa nam neće izmamiti veću sreću od nečijeg komplimenta da smo lepi.  

Sve je u redu. Kada smo zabrinuti, povređeni ili uplašeni, ove reči ohrabrenja dovode do smirenja uma. Kada ste plakali ili tražili utehu na prijateljskom ramenu, znate kako puno znači kada Vas neko podseti da će sve biti u redu. 

Razumem te. Povezivanje sa drugima je u ljudskoj prirodi, pa ništa nije više frustrirajuće od osećaja neshvaćenosti. U periodima usamljenosti, izolovanosti ili pogrešnog uverenja, razumevanje od strane prijatelja ima ogromnu vrednost.

Na sigurnom si. Kada se osećamo ranjivo i uplašeno, ove reči imaju moć da povrate osećaj sigurnosti i zaštite za kojom žudimo.

Podržavam te. Prilikom donošenja teških odluka, koje mogu, ali i ne moraju biti najbolji izbor, neprocenjivo je imati nekoga ko je na Vašoj strani bez obzira na sve. "Biću tu" i "Podržavam te" nas ohrabruju da krenemo napred sa manje straha od osuđivanja. 

Možeš ti to. Kada razmišljamo o odustajanju, ili se borimo sa osećajem sumnje u sebi, podsticaj drugih mnogo znači. Vera drugih u nas revitalizuje našu sopstvenu veru. 

Ti si jedan. Ova rečenica znači biram tebe, ti si taj, ti si poseban. Retko šta izaziva osećaj kao uviđanje da ste nekome posebni i jedinstveni. 

Tu sam za tebe. Ove reči nas podsećaju da nismo sami, da je neko tu da nam pomogne kroz bol, gubitak, i sve ostale životne borbe. Čak i onima koji deluju kao da drže život pod kontrolom je potreban neko pouzdan.  

Odlično! Odličan posao. Čestitam. Bez obzira da li to priznajemo, većina nas uživa u tuđem priznavanju naših napora. Reči pohvale i priznanja nas inspirišu da uradimo više, da radimo više i osećamo se ponosno. 

Nedostaješ mi. Ne možemo uvek da budemo prisutni sa onima koje volimo, ali ipak mnogo znači kada nekom kažemo da nam nedostaje. Na ovaj način im stavljamo do znanja da uživamo u njihovom društvu i da jedva čekamo da ponovo budemo zajedno.

Dakle,  trebali bi češće izgovarati ove kratke rečenice i dokazivati ih kroz dela. Time ćemo stvoriti, povećati harmoniju u tuđim srcima i duši, a istovetno i u nama samima.
 :-)